Stand-Up Paddling

napisao/la Jelena / 03/01/2019/span> /
Stand-Up Paddling

Stand-Up Paddling je tip surfovanja koji potiče sa Havaja. Za razliku od standardnog surfovanja gde surfer sedi dok se ne pojavi talas, Stand Up paddling surferi stoje na svojim daskama i koriste veslo pomocu kog se krecu po vodi. Postoji različit tip ovog sporta, kao na primer, Stand-Up paddling na ravnoj vodenoj površini, trka na jezerima, surfovanje po talasima, po brzacima u rekama, pa čak yoga i pecanje itd.

Stand-Up surferi mogu nositi specijalno surfersko odelo ili kupaći kostim u zavisnosti od vremenskih prilika, temperature vodene povrsine i slično.

Postoji sličan, tradicionalni sport - Paddle boarding koji podrazumeva klečanje na surf dasci i veslanje rukama, slično kao leptir plivački napad.

Ovaj tip sporta, koji se sastoji u tome da se pojedinac kreće po vodi na plutajućoj površini, potiče još iz davnih 1900-tih godina. Iako rasprostranjen na više kontinenata, poreklo ovog sporta je sa Havaja. Podaci o ranijim oblicima ovog sporta datiraju iz perioda 1000. godine p.n.e. U to vreme najveća rasprostranjenost zabeležena je u Peruu, Izraelu, Italiji i Kini. Najveću popularnost SUP je doživeo ranih 200-tih godina kada je dospeo do Kalifornije. Do 2005. godine Stand-Up paddling postaje prava surferska disciplina, koja se zatim razvija u pravcu razlicitih varijacija kao sto su razne trke, yoga, pecanje itd. Ta raznolikost i pozadina surferskog sporta je uticala na to da sport postane atraktivan i pristupačan svakome u bilo kom delu sveta.

Tokom početka 2000-tih godina, razna udruženja Stand-Up paddlera su uvideli sam potencijal ovog sporta. Na primer Archie Kalepa je počeo da učestvuje na raznim trkačkim takmičenjima izmedju Havajkih ostrva, nakon čega je vremenom postao jedan od osnivača ove discipline. U međuvremenu, u Kaliforniji troje talentovanih sportista Chuck Patterson, Colin McPhillips i Bryon Kurt su udružili snage i oformili svoj trkački tim. Nakon sto se priča raširila o tome da Stand-Up paddling trke postaju sve aktuelnije, Ernie Brassard je organizovao prvu domaću trku na Kraljevoj plaži na severu obale jezera Tahoe u Kaliforniji. Taj događaj iz 2007. godine je bio prvi svetski događaj posvećen Stand-Up paddlingu. Od tada, desila se evolucija na tržištu i počele su da se proizvode paddle daske namenje iskljucivo za ravnu površinu vode.

Tagovi: ,

Rafting

napisao/la Jelena / 04/03/2019/span> /
Rafting

Rafting je vrsta sporta, koji je postao popularan u srednjoj Evropi sredinom 1980-tih godina. Kod ovog umetničkog vodenog sporta se pomoću gumenog čamca plovi rekom. U zavisnosti od tipa reke, postoje različiti stepeni težine kod ovog sporta. Iako se rafting vodi kao sport za rekreaciju, neka Kanu udruženja u svojoj ponudi takođe imaju i rafting. U raftingu je bitan timski rad i avanturistički duh.

Ovaj avanturistički sport je proistekao iz individualnog paddling-a. Rafting na određenim delovima reke je smatran čak ekstremnim sportom, dok na primer u drugim delovima reke ne mora biti toliko ekstreman. Zbog toga je važno biti pripremljen i odlučiti koji nivo težine je odgovarajući za trenutno stanje i iskustvo. Rafting takođe može biti i takmičarski sport koji se vežba širom sveta, a najpoznatiji takav događaj je svetski rafting šampionat između različitih zemalja. Internacionalna rafting federacija je svetski priznato telo koje nagleda i kontroliše sve aspekte ovog sporta.

Što se tiče samog nastanka raftinga, rafting datira jos iz 1811. godine, kada je zabeležen prvi pokušaj da se preplovi “Snake reka” u Wyoming-u. Bez ikakvog treninga, iskustva i neophodne opreme, poduhvat plovljenja rekom je smatran pretežak i prilično opasan. Zbog toga je i reka nazvana "Luda reka". Nedugo zatim, održalo se prvo komercijalno rafting putovanje 1940. te godine, baš ovom rekom.

Sve ukupni nivo rizika na raftingu, kada se koriste neophodne predostrožnosti je nizak. Na hiljade ljudi širom sveta uzivaju u ovom avanturističkom sportu. Kao i većina sportova na otvorenom, rafting je postajao sve bezbedniji tokom godina. Znanje i veštine u ovom sportu su se uvećale, oprema je postala više specijalizovana za potrebe samog raftinga. Kao rezultat svega toga, težina raftinga na izazovnim rekama se promenila. Tipičan primer je Kolorado reka u Velikom kanjonu, koja je u istoriji stvorila reputaciju vrlo nebezbedne reke za rafting. Danas u Velikom kanjonu se održe na stotine bezbednih raftinga, što u privatne, što u komercijalne svrhe.

Tagovi: ,

PRIJAVITE SE NA VAŠ NALOG

KREIRAJTE NALOG

ZABORAVILI STE PODATKE?

GET A QUOTE

We'll do everything we can to make our next best project!

TOP